W codziennej diecie dzieci i dorosłych nie może zabraknąć warzyw, które są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Choć w polskich sklepach świeże warzywa dostępne są praktycznie przez cały rok, to jednak poza sezonem nie zawsze wyglądają one i smakują dobrze. Świetną alternatywą są warzywa suszone.

Do czego można używać suszonych warzyw?

Warzywa nadają się do przygotowywania posiłków ze wszystkich kuchni świata. Można je dodać do zupy, sosu czy farszu. Są zdrowe i smaczne. Dużą dozę witamin mają także suszone warzywa, które często są wybierane zimą. Takie produkty są także znacznie lepszym zamiennikiem od mrożonek, które często przygotowane są z gorszej jakości produktów.

Suszone warzywa doskonale nadają się do wielu dań. Można z nich przygotowywać warzywne wywary nadające się do zup czy sosów. Świetnie smakują także w gołąbkach czy krokietach wegetariańskich.

Jak wybrać suszone warzywa?

Warzywa przede wszystkim muszą być suszone w odpowiednich warunkach. Suszarnia warzyw musi korzystać z nowoczesnego sprzętu, aby produkty zachowały swoje wartości odżywcze w jak największej ilości. Suszenie w zbyt wysokiej temperaturze lub przy złej wilgotności prowadzi do utraty cennych witamin i składników odżywczych, a także walorów smakowych.

Dobrze jest wybrać produkty pochodzące od sprawdzonych producentów. Suszarnia warzyw powinna być pod stałą kontrolą, a najlepiej wybrać markę, która ma swoją własną suszarnię. Wówczas można mieć pewność, że produkt będzie najwyższej jakości.

Dlaczego warto wybrać suszone warzywa?

Obecnie w sklepach przez cały rok można kupić świeże produkty pochodzące z całego świata. Również warzywa są do kupienia na bazarach czy w marketach. Jednak przez większość roku leżakują one w chłodniach, tracąc większość cennych składników odżywczych. Warzywa suszone w odpowiednich warunkach zachowują witaminy, dzięki czemu doskonale wzmacniają organizm.

Suszone warzywa można wykorzystać do wielu dań. Są one lepszą alternatywą niż mrożonki, a do tego nadają wyśmienity smak przygotowanym potrawom. Najpopularniejszymi suszonymi warzywami są marchew, por czy seler. Równie często kupowana jest natka pietruszki, koperek i suszona cebula. Także szczypiorek świetnie smakuje i nadaje się do wielu dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *