Suszone warzywa cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Producent suszonych warzyw zwraca uwagę, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wpływu właściwego odżywiania na zdrowie. Z tego względu, gdy brakuje im warzyw świeżych, często sięgają po ich wersje suszone.
Czy suszone warzywa są mniej wartościowe niż warzywa świeże?
Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na pytanie czy suszone warzywa są mniej wartościowe od warzyw świeżych. Podczas suszenia warzywa mogą stracić do 20% niektórych składników odżywczych. Jeżeli proces suszenia jest odpowiednio dobrany do gatunku warzyw – straty te mogą być mniejsze.
Producent suszonych warzyw zwraca nam jednak uwagę, że warzywa są warzywom nierówne. Do suszenia wybiera się wyłącznie pełnowartościowe gatunki pochodzące z ekologicznych, kontrolowanych upraw. Są one wolne od jakichkolwiek toksycznych substancji, czego w wielu wypadkach nie da się powiedzieć o warzywach sprzedawanych w supermarketach. Porównując je możemy śmiało powiedzieć, że warzywa suszone są zdrowsze.
Czym się kierować przy wyborze idealnych suszonych warzyw?
Obecnie w Polsce działa wielu producentów suszonych warzyw. Zdarza się, że oferują nam oni produkty znacznie różniące się pod kątem jakości. Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujemy najlepsze suszone warzywa, dowiedzmy się więcej na temat ich producenta. Warto jest sprawdzić opinie na temat firmy, upewnić się jak długo działa ona na polskim rynku.
Dokładnie przeczytajmy etykietę produktu. W opakowaniu powinny znajdować się wyłącznie suszone warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. Nie ma tu miejsca na konserwanty czy wzmacniacze smaku.
Suszone warzywa – co możemy z nimi zrobić?
Pomysłów na wykorzystanie suszonych warzyw jest wiele. Najprostszym jest spożywanie ich jako przekąski (na przykład zamiast chipsów). Suszone warzywa są smaczne, zdrowe, a przy tym niskokaloryczne, co sprawia, że mogą pozwolić sobie na nie nawet osoby na diecie redukcyjnej. Suszone warzywa są niezastąpionym dodatkiem do farszów, sosów czy zup.
Wysokiej jakości suszone warzywa znajdują zastosowanie także w żywieniu zwierząt. Niektóre z nich możemy podawać koniom, ptakom, a także chomikom, myszkom, szczurom czy świnkom morskim.