Syrop owocowy powinien znajdować się w każdym domu. Można go wykorzystać, by dać dziecku słodki i jednocześnie zdrowy napój, ale syrop ma również inne zastosowania. Jak wykorzystać syrop owocowy i dlaczego zawsze powinien znajdować się w naszej kuchni?
Nie tylko do picia
Syropy owocowe producent poleca nie tylko do picia. Chociaż warto pamiętać, że jest to zdrowy zamiennik napojów gazowanych. Syrop owocowy ma w składzie wyłącznie owoce oraz cukier lub miód. Jest to słodki napój, który można dać dziecku bez żadnych wyrzutów sumienia.
Syrop owocowy to wyśmienity dodatek do deserów. Lody polane syropem, ciasto czy ciasteczka zyskają zupełnie inny smak. Syropy owocowe producent poleca również jako zdrowy dodatek do śniadania dla maluchów. Kasza manna z syropem czy placuszki z twarogu będą o wiele smaczniejsze, gdy na górze znajdzie się pyszny syrop.
Nie można zapomnieć o budyniu, który koniecznie musi być polany syropem owocowym. Naleśniki również będą dużo lepsze.
Warto również pamiętać, że słodki syrop owocowy może podkreślić smak mięsa. Karkówka pieczona w polewie z syropu śliwkowego będzie wyśmienita. Żeberka duszone w syropie malinowym również będą zachwycały.
Dlaczego warto kupować syropy owocowe?
Syropy owocowe to wspaniała alternatywa nie tylko dla napoi gazowanych, które mają wiele cukru, ale również wspaniały dodatek do herbaty, który pomoże zrezygnować z cukru.
Jeśli ktoś wybiera syropy owocowe producent poleca skoncentrować się na tych, które są w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Dzięki temu nawet zimą można korzystać ze zdrowych darów natury.
Soki owocowe dają drugie życie owocom. Zawierają nie tylko witaminy, ale również antyoksydanty, foliany i potas. Picie soków, w których jest duża ilość witaminy C, pomaga zwiększyć odporność organizmu. Nawet jesienne pluchy nie będą dla nas groźne.
Syropy owocowe mają bardzo różnorodne smaki. Znajdziemy syrop malinowy, pomarańczowy, pigwowy, a nawet z pędów sosny. Wybierając syrop należy zwracać uwagę na jego skład. Koniecznie należy koncentrować się na tych syropach owocowych, które nie mają w składzie barwników oraz konserwantów.